La problemàtica, ha admès el president de la bancada demòcrata, Jordi Jordana, va ser posada sobre la taula pel cap de Govern i alguns ministres durant una de les habituals reunions de coordinació, sense, però, “entrar en els detalls que ara s’han sabut”. És a dir, no es va explicar quin podia ser l’import del deute total que s’hauria de reclamar si no es condonava ni el nombre d’afectats.
El mateix president del grup demòcrata admet que, en reunió amb Govern, se’ls va explicar el problema, però “sense els detalls que ara s’han sabut” i, per tant, la resta de grups lamenten que no se’ls va revelar tota la veritat sobre la situació
Amb aquestes curtes explicacions sobre la taula, es va decidir que la forma “d’arreglar la situació” podia passar per introduir el canvi legal al pressupost. Ara bé, el text, segons altres fonts consultades per Altaveu, quan el pressupost ja estava, a priori, tancat i preparat per enviar al ple. L’única possibilitat era pactar entre tots reobrir-lo i mirar d’introduir el canvi via alguna esmena de les presentades.
Des de Demòcrates -en una conversa de tot just cinc minuts, segons les fonts- van traslladar el problema a als altres grups. I la solució trobada va ser aprofitar una esmena presentada per una altra formació, en aquest cas el PS, que feia referència, justament, al càlcul de les pensions d’invalidesa. La proposta real volia recuperar la fórmula de fa uns anys, idea que la majoria ja havia refusat. El pacte, però, va ser fer una transacció -canvi de redactat- i sotmetre-la a votació. I en comissió va ser aprovada per tots els grups. Segons l’informe del ponent, “per unanimitat”.
Jordana justifica la decisió pel fet que “això s’havia d’arreglar; no es podia demanar el retorn dels diners a persones que tampoc tenien cap culpa ni començar ara a obrir un munt de judicis. I més tractant-se del col·lectiu del qual parlem”. D’aquesta forma, defensa que “com a mínim hem resolt la situació amb relació als assegurats”.
El líder parlamentari demòcrata també té clar una altra cosa: cal investigar què ha passat. “No sé si els controls són insuficients o si hi ha hagut negligència. Ara hi ha una investigació en curs i a partir d’aquí es veurà. No puc especular amb quina ha sigut la causa i que s’actuï en conseqüència”, ha comentat.
Ara, però, ha transcendit l’abast de la situació. I això ha generat enuig entre alguns dels grups de l’oposició. Entenen que no se’ls va dir tota la veritat. Que se’ls va amagar quina era la gravetat de tot el que havia passat i a quant ascendia els diners que, a priori, s’haurien d’haver recamat sense condonació. Per això, entenen, ara cal fer altres accions per demanar explicacions. Així ho posa en relleu el líder de Concòrdia, Cerni Escalé. “Vista la roda de premsa de la CASS, ens plantegem fer una demanda oficial per obtenir tota la informació per part del Govern per entendre què ha succeït amb aquests pagaments i per entendre si hi ha responsabilitats”, ha manifestat.
Similar acció es plantegen des del grup socialdemòcrata. La consellera general Susanna Vela ha recordat que “ens van dir que era un problema recent i que aquesta era la forma de resoldre-ho”. I, clar, de recent, no pas. Com a mínim hi havia consciència, a Govern, fa anys i mig. A banda, la parlamentària escaldenca lamenta que “no sabíem a quanta gent afectava ni de quins diners parlàvem”. Per això, ja avança la voluntat de fer accions: “segurament, tramitarem alguna pregunta parlamentària per demanar més informació”.
Les formacions van acceptar que no tocava perseguir ara persones que no tenien culpa d’un error de la CASS, però des de l’oposició ja s’avança que es vol tenir més informació i, en algun cas, es demanen dimissions
Pel que fa a Andorra Endavant, Carine Montaner comparteix que calia fer alguna cosa per evitar perjudicar els pensionistes. “El que ha passat és un error de la CASS. Com vols fer que una persona torni els diners si són ells els qui s’han equivocat”, ha comentat. De fet, apunta que “també caldria veure si hi ha persones que no han cobrat tot el que els pertocava i compensar-les”.
Montaner tampoc considera que ara s’hagi de fer una recerca exhaustiva en cerca de culpables, però sí “obrir una enquesta per veure què ha passat i posar mecanismes perquè en el futur no es repeteixi”.
El conseller general no adscrit Victor Pintos, per la seva banda, també entén que no s’ha de perseguir els pensionistes i explica que “tot just ens van dir que hi havia hagut un error informàtic”. Per tant, coincideix que no se’ls va donar tota la informació. Més enllà d’això, considera que els fets són greus i, per tant, “algú de la CASS hauria de dimitir”.