Govern relega els sindicats penitenciaris a un rol de mers observadors en els processos de selecció

El consell de ministres no admet el recurs de l’SPA contra diversos procediments per triar formadors en diverses matèries perquè considera que l’acció és extemporània respecte la publicació dels plecs de bases

Una imatge del centre penitenciari.

Govern considera que els sindicats i les associacions sindicals són simples “observadors” en els processos de selecció de personal -com els que serveixen per triar formadors- i, per tant, tant és que els representants dels treballadors participin en els comitès tècnics perquè la seva presència no serveix per a res. Així ho ve a dir en una resolució dictada recentment pel consell de ministres en relació amb un recurs presentat pel Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) que havia qüestionat els darrers concursos per escollir formadors en diferents matèries.

L’esmentada organització sindical penitenciària va interposar el 3 de juny un recurs en què qüestionava diversos procediments de selecció. Processos que tenien a veure amb la secció d’intervenció penitenciària i amb les promocions internes de places de formador per a a unitat de formació i per a la secció d’intervenció. Els responsables sindicals van detectar anomalies en alguns dels concursos i legalment els van qüestionar partint de la base que no s’havia convidat els sindicats a les reunions dels comitès tècnics.

“Els representants sindicals tenen dret a ‘participar’ en les reunions del comitè tècnic de selecció, aquesta afirmació no és correcta. El seu paper es limita estrictament a la funció d’observadors, sense possibilitat d’intervenir en les discussions ni de prendre decisions”

Formalment, el consell de ministres no admet el recurs per extemporani. En efecte, el Govern considera que l’SPA hauria d’haver atacat els plecs de bases dels tres processos de selecció -o com a mínim, entén que és el que pretén fer el sindicat- i recorda que el recurs es va fer fora dels terminis legals. En aquest sentit, es recorda que hi ha un marge d’un mes per recórrer contra un acte administratiu si es vol evitar que adopti fermesa. I s’explica que això no va ser així.

Com s’ha dit, en la resolució es recorda que el recurs és del 3 de juny i s’especifica que els plecs de bases suposadament qüestionats daten del 7 de desembre i del 20 de desembre de l’any passat i del 25 de març d’enguany. El 3 de juny, en els tres casos, seria molt més enllà del mes estimat. Però més enllà de la qüestió de terminis, allò realment substancial són les consideracions que fa el consell de ministres sobre el paper que poden jugar els sindicats en els processos de selecció. Com a mínim en relació amb el departament d’Institucions Penitenciàries. 

Daltabaix al centre penitenciari per les anomalies en el darrer procés de selecció de formadors

Així, segons que han exposat fonts governamentals que han tingut accés al document, en la resolució es manté que “els representants de les associacions sindicals” de l’esmentat departament “poden assistir a les reunions del comitè tècnic de selecció en qualitat d’observadors, però, que aquesta assistència no implica cap dret de participació activa”. Per tant, continua la resolució, “malgrat el recurrent sostingui que els representants sindicals tenen dret a ‘participar’ en les reunions del comitè tècnic de selecció, aquesta afirmació no és correcta. El seu paper es limita estrictament a la funció d’observadors, sense possibilitat d’intervenir en les discussions ni de prendre decisions”.

“La presència dels representants sindicals en el comitè tècnic de selecció no altera ni influeix en el desenvolupament o les decisions del comitè, ja que la seva funció es restringeix exclusivament a la mera observació”

Manté la resolució citada que allò que es manté en el contingut de la decisió signada per la secetària general del Govern, Ester Fenoll, “es desprèn clarament de la literalitat del precepte citat, que especifica que els representants sindicals poden assistir en qualitat d’observadors, desprenent-se per tant que aquests no tenen ni veu ni vot en aquestes reunions”. Consegüentment, “la presència dels representants sindicals en el comitè tècnic de selecció no altera ni influeix en el desenvolupament o les decisions del comitè, ja que la seva funció es restringeix exclusivament a la mera observació”.

També treu ferro el Govern al fet que en els plecs de bases no es digués obertament que els representants sindicals estaven convidats a assistir a les reunions del comitè tècnic. En aquest cas, però, sí que la raó sembla lògica: quan s’elaboren els plecs de bases no se sap quin serà el calendari de reunions del comitè i, per tant, no es pot incloure en la documentació contra la qual, teòricament, hauria anat el recurs de l’SPA, que ara haurà d’avaluar si porta el cas als tribunals.