A Govern “no li consten” treballadors ‘low cost’ sense cobertura sanitària

Jover assegura que la situació legal no fa sentir còmode l’executiu i per això s’està estudiant si cal modificar el marc normatiu relatiu a la subcontractació de treballadors estrangers però ni avala ni contradiu les afirmacions de Gallardo sobre la matèria

Un operari de la construcció en una obra.
Un operari de la construcció en una obra. Toni Solanelles

Ni aval sense embuts ni contradicció oberta. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha sortit per la tangent, més o menys de bona forma i considerant com a “al·legal” la fórmula de moltes empreses del país per subcontractar treballadors estrangers, quan se li ha demanat si l’executiu en ple donava suport a les manifestacions del titular de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, que considera que un contracta laboral fet a l’exterior preval per sobre de les lleis andorranes.

En tot cas, Jover ha deixat clar que més enllà de les condicions dels contractes en els països d’origen i “el nostre marc legal”, el que la legislació andorrana ha de garantir, “el que són d’obligat compliment”, segons el ministre, són les normes de seguretat i higiene en el treball. I aquestes, ha vingut a dir el portaveu governamental, es donen segur, alhora que el que s’ha detectat fins ara no evidencia que els denominats treballadors ‘low cost’ en cap cas estarien, segons el Govern, per sota del salari mínim establert al Principat.

Gallardo, durant un acte d'aquest dimarts, la signatura de l'adhesió de 4 noves empreses al programa a la xarxa inclusiva.

Relacionat

Gallardo afirma que els contractes en un altre país estan per sobre de les lleis andorranes

Quan se li ha demanat a Jover per casos de treballadors sense cobertura sanitària -amb exemples concrets-, fet que contravindria aquell obligat compliment a què es referia el ministre, el titular ministerial ha assegurat que “no em consta que s’hagin trobat situacions amb aquesta tipologia”. Però l’Altaveu té plenament contrastat dos casos, almenys, de persones que treballant al Principat -i residint en un pis pastera de la Seu- van contraure tuberculosi van acabar hospitalitzats a Andorra.

Una obra en construcció al país.

Relacionat

Mà d’obra peruana

I no tenien cap mena de cobertura, amb la qual cosa l’Estat es va haver de fer càrrec de les despeses que aquesta hospitalització va suposar, quan evidentment li hauria pertocat a l’empresari en qüestió fer-se’n càrrec. Jover ha deixat clar que la legislació al país estableix clarament l’obligatorietat que qualsevol treballador tingui cobertura sanitària. “Independentment de la situació legal, l’important és que aquests treballadors, donant per cert el supòsit que es presenta, van tenir el tractament sanitari pertinent”, ha indicat el ministre.

Un treballador en una obra

Relacionat

Importació de mà d’obra: entre l’ètica i la ‘legalitat’

Eric Jover ha admès que la situació legal, tot i l’aval d’un informe emès pel gabinet jurídic del propi executiu, no fa sentir “còmode” el Govern. Per això, i seguint l’encomana feta pel Consell General, es farà una anàlisi més profunda per avaluar si cal fer “una modificació legal” per dotar de “millor cobertura” les situacions escandaloses detectades els darrers mesos, gairebé en exclusiva al sector de la construcció, per molt que l’administració central ho intenti minimitzar.

Comentaris (4)

Trending