Govern començarà a tornar a pagar la prima d’acompliment als funcionaris l’any 2028

El primer cicle a avaluar s’iniciarà el 2026 i serà, com la resta, per dos anys; el plus que es cobri no serà consolidable i dependrà dels objectius, tant individuals com col·lectius, assolits pel treballador públic

Marc Cprnellà, durant la presentació del reglament.
Marc Cprnellà, durant la presentació del reglament. t.s.

Els funcionaris de Govern, sigui quin sigui el seu lloc de treball, hauran de prendre paciència per recuperar la prima que premiarà el grau d’acompliment de les tasques encomanades. El que s’havia conegut en el seu dia com a GAdA, en suspens durant molts anys. Ara tornarà a pagar-se, sí, però com a un plus no consolidable que es percebrà en cicles de dos anys, sota la denominació d’avaluació de l’acompliment (AvAc). El primer, però, no començarà fins al 2026. Per tant, no serà fins al 2028 quan arribin els primers cobraments.

Així ho ha explicat el secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Cornellà, després que Govern ha aprovat la normativa que regularà aquesta primera: el reglament d’avaluació de l’acompliment a l’administració general. El document estableix que el nou GAdA -sota la denominació d’AvAc- serà un plus que tindrà caràcter bianual. És a dir, s’analitzarà com el treballador ha assolit els objectius, tant individuals com col·lectius, que es marquin al llarg de dos anys i, a partir de la nota que es tregui, es decidirà quina prima se li atorga. Aquesta, però, només es pagarà un cop. La següent també s’haurà de guanyar durant dos exercicis de feina més.

La intenció que té aquesta mesura no és tant millorar la remuneració dels funcionaris -que també, encara que com a al·licient- sinó una altra de més global. “Entenem que el sistema permet millorar el funcionament de l’administració pública i que els treballadors desenvolupin tot el seu potencial per revertir en un millor servei envers el ciutadà”, ha assegurat Cornella.

Cada any es fixaran dos objectius per a un total de quatre en un cicle complet de dos exercicis; si s’assoleixen dos, es percebrà un 50% d’un percentatge fixat a l’inici del període del salari (comptant sou base i complements); amb 3, un 75% i amb els 4, el 100%

En funció de la nota assolida en l’avaluació es percebrà un percentatge del salari mitjà del període comptant tant el sou base com els complements específics o els de responsabilitat que tingui el funcionari. Aquest serà definit des del Govern a l’inici de cada període de dos anys i cada exercici es fixaran dos objectius. Per tant, un total de quatre per cada cicle.

Al final de cada any, s’analitzarà el grau d’acompliment de les dues fites. I de la xifra fixada a l’inici del cicle es cobrarà un percentatge segons el nombre d’objectius que es considerin assolits. Això sí, caldrà sempre un mínim de dos. A partir d’aquí, un 50%; si se’n compleixen 3, un 75%. I, lògicament, si se superen els quatre, la totalitat. Sempre amb una altra condició clau: que el treballador no s’hagi absentat més de 180 dies en un any. Si ho fa, queda exclòs de l’avaluació d’aquest exercici, però sí que podria optar a l’altre del cicle. Ara bé, amb un cobrament màxim del 50% perquè únicament hauria assolit dos objectius.

Ara bé, el primer cicle d’avaluació no començarà encara. Serà a partir del 2026. Per tant, inicialment, aquest any i el següent, el 2027. D’aquesta forma, la primera prima que percebin els funcionaris arribaria ja avançat el 2028. Fins llavors, el calendari amb què treballa Govern és tenir ja preparat l’aplicació informàtica amb què es gestionarà tot el pròxim mes de maig i definir els objectius del primer cicle durant la segona meitat de l’any vinent.

El sistema no serà obligatori. Cada funcionari podrà decidir si vol que se li faci l’avaluació o no. Des del Govern, però, es confia que tingui un ampli seguiment. “Esperem que tingui èxit. Busquem millorar el potencial dels nostres funcionaris i que això suposi un millor servei per als ciutadans. Som conscients que alguns poden no voler participar, però esperem que s’apunti el màxim nombre de persones possibles”, ha comentat.

Sobre els motius del sistema escollit -i, sobretot, el fet que sigui una prima no consolidable-, ha recordat que tot ve donat des de la Llei de Funció Pública. A més, entén que “el que havia estat el GAdA ara ho gestionarem en dues parts: l’avaluació de l’acompliment i una segona pota que és la carrera professional, que hem d’anar desenvolupament”.

Comentaris (16)

Trending