La sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella s’ha omplert de gom a gom aquest dimecres a la tarda en la recuperació d’un diada dels duanera que feia anys que no es feia. Tants, que ha servit per reconèixer la tasca de desenes de funcionaris. Els que porten més de quinze, vint, vint-i-cinc i trenta anys al cos i també d’una pila de treballadors públics que en aquest temps sense actes o fins i tot abans s’han jubilat. Durant l’acte, Espot, Lladós i el director del departament de Tributs i Fronteres, Carles Ferreira, han destacat la importància que té la duana i els duaners encara que socialment la seva tasca sigui menys visible, per exemple, que la dels policies o la dels bombers.
“Vosaltres no aneu a les cases”, ha indicat Espot per fer evident que “la vostra tasca passa desapercebuda”, però és essencial quant al control de certs delictes i per a la recaptació impositiva de l’Estat. En aquest sentit, el titular de Finances ha recordat que el recentment acabat 2024 la Duana ha reccol·lectat 240 milions d’euros, que són un 40% dels ingressos estatals. Els dos dirigents polítics han parlat de la necessitat d’incrementar els recursos. Tècnics i humans. En aquest sentit, i després de recordar que hi ha 45 funcionaris assignats als punts fronterers, el cap de Govern ha anunciat la propera incorporació gradual al cos de “tretze agents de duana, dos caps de brigada i tres administradors”.
Tot plegat “s’ha d’acompanyar de mitjans i d’esforços”. I de normatives. I és que el 2025 serà, segons el director de duanes, “molt important” per la implementació del codi de duanes i el seu desenvolupament. El ministre espera que la nova legislació s’aprovi el març i va en la línia “d’agilitzar els tràmits burocràtics” que permetrà, sobretot, la creació d’una nova figura, l’operador autoritzat, que són “aquestes empreses que treballen molt amb la duana i que són de confiança”. Els seus tràmits s’aproven de manera gairebé automàtica “perquè agilitzin el trànsit de mercaderies”.
RETRIBUCIÓ
Carles Ferreira ha estat el primer en parlar d’ampliar “tràmits i consultes” i ha lloat la capacitat “d’adaptació, treball i compromís” dels funcionaris de duanes. En aquest marc, ha demanat que la feina s’ha de fer més atractiva i, per tant, ha reclamat “una revisió de les retribucions” perquè “una millor duana farà una millor Andorra”. Espot ha agafat ràpidament el guant i tot elogiant la defensa que fa el director del cos dels seus treballadors i el fet que hagi “estat insistentment” millores per als funcionaris del departament, ha parlat del “compromís ferm” de presentar una revisió de les graelles. De fet, el cap de Govern ha assegurat que aquest dimecres s’havia analitzat la qüestió durant la reunió del gabinet ministerial.
“La solució a alt nivell serà la mateixa per tots. Serà una solució similar per tots els cossos perquè ha resultat que tenien una problemàtica similar. I això ho he dit molt bé el cap: venia derivada d’un sistema de retribució posat fa una vintena d’anys, que es va aturar en un moment i va quedar aquest gap retributiu”
I el ministre de Finances ha ampliat una mica la qüestió, una vegada finalitzat l’acte en què han estat presents representants de diversos cossos de seguretat andorrans i d’altres països, a preguntes dels periodistes. Lladós ha confirmat que s’ha estat avaluant una primera anàlisi feta per part de Funció Pública “d’un estudi de les deficiències del sistema retributiu actual, les famoses graelles salarials, tant amb equitat interna, com en competitivitat externa”. De tot plegat n’ha sortit “un diagnòstic de mancances i també ens han presentat una primera proposta de com s'hauria de tancar aquest forat retributiu retribuïdor que hi ha”.
Lladós ha admès que hi haurà una proposta d’increment econòmic esglaonat que no ha volgut desvetllar. Sí que ha reconegut que la solució “serà a alt nivell la mateixa per tots. Serà una solució similar per tots els cossos perquè ha resultat que tenien una problemàtica similar. I això ho he dit molt bé el cap: venia derivada d’un sistema de retribució posat fa una vintena d’anys, que es va aturar en un moment i va quedar aquest gap retributiu”. En fi, que es va deixar d’abonar el complement en relació amb el rendiment laboral el 2011 i això ha comportat una pèrdua de poder adquisitiu més elevada, proporcionalment, que d’altres sectors laborals del país i que els seus homòlegs de països veïns. El titular de Finances no ha volgut anar més enllà en aquesta qüestió però sí que ha indicat que quan es presenti tant el resultat de l’estudi com la proposta econòmica per anar tancant la pèrdua retributiva, també es podria veure que els duaners, en relació amb altre cossos, “en algunes coses està millor, en unes altres coses està pitjor. És una anàlisi que compara moltes coses”. El salari base, els complements… en tot cas, ha donat a entendre Lladós, la proposta que es presenti mirarà de compensar totes les mancances que s’hagin diagnosticat.
AGÈNCIA TRIBUTÀRIA ÚNICA
A la diada dels duaners, entre moltes altres autoritats, també hi havia alguns cònsols -la de la Massana, Eva Sansa, i el de Sant Julià, Cerni Cairat-, i en certa manera, el cap de Govern i també després el ministre de Finances, ho han aprofitat per posar sobre la taula un altre dels grans projectes que hauria d’afrontar el departament de Tributs. Vaja, Tributs, l’administració general i els comuns: l’agència tributària única. Espot l’ha qualificat de “gran projecte” i ha deixat clar que “no té cap sentit” que hi hagi vuit administracions recaptant impostos, tributs. “Crec que tots els ciutadans i les ciutadanes acceptarien de bon grat que tinguem la capacitat de posar-nos d’acord sobre aquesta agència tributària única”.
Com en el cas de les retribucions, Lladós s’ha esplaiat també una mica més en relació amb l’esmentada agència tributària. De fet, no ha explicat molt més del que ja va explicar al seu dia a l’Altaveu, però sí que ha indicat que “treballaré” perquè aquesta legislatura pugui ser una realitat aquest organisme tributari unificat. De fet, ha indicat que “jo treballaré amb tots els tècnics que hi estem ficats perquè així sigui. L’esforç hi serà. Això jo ho garanteixo”. De fet, el treball tècnic és el que s’està duent a terme des de fa temps i ara ja està en una fase molt avançada.
“No ens podem permetre com a país que quan hagis de pagar impostos hagis d’anar a vuit administracions diferents. No ens ho podem permetre. Sobretot per als administrats. Cada vegada els impostos són més complicats i més importants. I jo crec que amb això ens hi entendrem tots”
El ministre de Finances ha explicat que actualment s’està fent “un aixecament tècnic dels processos i dels procediments que hi ha al darrere” de la tramitació i el cobrament tributari. “Estem acabant aquesta fase, jo crec que les propers setmanes el tindrem, amb la qual cosa ens permetrà veure quin és el punt de partida de cada administració del punt de vista estrictament operatiu per veure quin és el camí que hem de dur. Hem d’integrar els processos, els impostos, per arribar a aquesta agència tributària única per a les administracions, però sobretot pels administrats, perquè és un procés operativament molt complex i no podem fer entrar el clau per la cabota. Ens hem d'assegurar que aquest procés complex passi el més suau possible”.
Malgrat que sigui complicada la solució tècnica, el ministre és el primer convençut que es trobarà. Però una altra qüestió és l’acord polític. Molts comuns no tenen gens clara la qüestió. Lladós hi ha passat de puntetes i una mica més. El ministre ha vingut a dir que l’esforç que s’ha de fer ha de ser “operatiu i eficient” i per això s’ha separat la discussió tècnica de la política. Lladós ha recordat que treballen conjuntament tècnics dels comuns i del Govern. “I aquests són els que ens han d’ajudar, perquè no és un procés polític, és un procés d'eficiència per a l’administració però sobretot per als administrats”, ha remarcat. I ha insistit: “No ens podem permetre com a país que quan hagis de pagar impostos hagis d’anar a vuit administracions diferents. No ens ho podem permetre. Sobretot per als administrats. Cada vegada els impostos són més complicats i més importants. I jo crec que amb això ens hi entendrem tots”, ha indicat. Ara bé, i abans de tornar a remarcar que s’està treballant l’aspecte tècnic, ha deixat clar que una altra cosa són els terminis.
ACORD D’ASSOCIACIÓ
Nou codi duaner, revisió salarial, reforços de personal, agència tributària… i encara ha sorgit un altre element. Més o menys s’hi han referit tant el director del cos com especialment el ministre. I la cosa és… l’acord d’associació. Ferreira i Lladós, també Espot en menor mesura, en dirigir-se als funcionaris, han indicat que cal preparar-se per l’associació amb Europa, tot remarcant com d’important ha estat pel conjunt del país l’acord duaner de principi dels 90. “Hem d'adaptar-nos al futur acord d’associació, seguir el camí. Però aquí, com ha dit el cap, no em preocupa en excés perquè la duana ja té 35 anys d’experiència de treball amb Europa i ha demostrat que ho pot fer, d’adaptar-se i que sigui molt positiu per a Andorra. No diré que sigui la que més fàcil es pugui adaptar, però de les institucions d’Andorra, la duana és la que més coneix què és Europa”.
Comentaris (1)