Els funcionaris podran fer per norma general dos dies de teletreball a la setmana

Per poder accedir a la modalitat laboral que es regula via reglament des d’aquest desembre cal tenir un any d’antiguitat a l’administració general i no estar en període de prova, i els dies de treball al domicili no podran ser ni el dilluns ni el divendres

Una imatge de l'edifici administratiu de Govern.
Una imatge de l'edifici administratiu de Govern. Toni Solanelles

Els treballadors públics de l’administració general podran fer dos dies de teletreball a la setmana sempre que cap dels dos no sigui, per normal general i autoritzada, ni els dilluns ni els divendres. Per poder accedir a una modalitat laboral “voluntària i reversible”, els funcionaris que pretenguin treballar amb els mitjans degudament acreditats des de casa hauran de tenir un any mínim d’antiguitat i no estar en període de prova. Els equips per poder fer la feina hauran d’estar facilitats per l’administració encara que mentre aquesta no pugui aportar les eines necessàries, si escau, el funcionari podrà treballar amb els seus dispositius si garanteixen la seguretat requerida.

Així ho estableix un reglament aprovat aquest passat 23 de desembre que ha transcendit a través de la seva publicació al BOPA d’aquest dijous. El reglament, que va tard respecte de les previsions inicials, penja de la Llei de Funció Pública, i deixa clar que malgrat la modalitat laboral és voluntària, per causes de força major i “de forma excepcional i degudament justificada, es pot establir, de manera unilateral per part del Govern mitjançant el ministeri competent de la funció pública, la prestació de serveis en aquesta modalitat amb caràcter de força major quan ho requereixin situacions extraordinàries acordades per l’autoritat competent, durant el temps estrictament indispensable mentre persisteixin aquestes circumstàncies”. En aquest supòsit, l”a prestació de serveis per teletreball es pot estendre a la totalitat de la jornada setmanal” alhora que “cal una comunicació escrita per part de la direcció al personal afectat”.

És evident que només “es pot exercir la modalitat de teletreball en els llocs en què els empleats puguin dur a terme les tasques necessàries per al compliment de les seves funcions en les mateixes condicions que en la modalitat presencial, accedint al seu lloc de treball per mitjans telemàtics i garantint la comunicació permanent durant la jornada laboral” i el reglament també estableix que es pot fer una part de la jornada de forma presencial i, l’altra, via teletreball. Això sí, en aquest cas, l’estona de desplaçament del domicili a la feina o a la inversa, no es compta com a treball efectiu. També és clar que “l’exercici de les tasques i funcions mitjançant teletreball no pot menyscabar el règim retributiu, l’accés a la formació, les oportunitats de promoció professional i gaudi de permisos, les vacances i les mesures de flexibilitat horària”.

REQUISITS

Els requisits per sol·licitar el teletreball, com parcialment ja s’ha apuntat, són “complir una antiguitat mínima d’un any en el lloc de treball”, un període que no és necessari si hi ha una causa excepcional, “no trobar-se en situació de període de prova” i “tenir els coneixements i les habilitats necessàries per desenvolupar les funcions mitjançant el treball a distància”. Es faran les formacions necessàries si escau. L’empleat ha de sol·licitar al departament de Funció Pública la modalitat de teletreball mitjançant la presentació del formulari corresponent, prèviament signat pel supervisor i la direcció del departament. “Aquesta sol·licitud s’ha de presentar amb una antelació mínima de quinze dies naturals a l’inici de la prestació de serveis en modalitat de teletreball”. En cas de resolució favorable, aquesta resolució ha d’incloure, com a mínim: “Els dies i els horaris en què es presta el servei en aquesta modalitat i en la modalitat presencial” i “l’adreça del domicili habitual en què viu l’empleat i des d’on pot exercir el teletreball”, que ha de ser en territori nacional excepte els fronterers, que podran realitzar el teletreball des del domicili que figuri en la seva autorització de treball.

Per poder acollir-se a aquesta modalitat fraccionada, “és imprescindible utilitzar diàriament el control de presència, per justificar les hores de treball”. La jornada de teletreball “és la que correspongui a cada empleat i s’ha de complir d’acord amb el que preveuen les instruccions del Govern sobre jornades i horaris de treball del personal al servei de l’administració general” i “els departaments que apliquin aquesta modalitat de treball poden fixar, per necessitats del servei, dies de la setmana en què els efectius hagin de prestar serveis de manera presencial. Igualment poden determinar un o diversos dies en què s’hagin de fer les jornades mitjançant teletreball, així com establir torns que garanteixin que hi ha un nombre mínim de persones treballant de manera presencial cadascun dels dies de la setmana”.

Comentaris (19)

Trending