Escàndol en un concurs per una plaça de tècnic de Protocol de Govern

El Sipaag ha hagut de denunciar les anomalies en un procés de selecció i Funció Pública, que ha parat el procediment, haurà d’analitzar si algun dels aspirants va tenir avantatges -i fins i tot les preguntes- en la prova professional

T. S. / M. P.

La bandera, les medalles, la creu, la Constitució... elements protocol·laris. SFGA

Funció Pública té una patata calenta sobre la taula. Ha hagut de parar un concurs que havia de permetre seleccionar un tècnic de Protocol de Govern. El Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) ha hagut d’alçar la veu i denunciar les presumptes anomalies que hi hauria hagut durant el procés, que només s’havia realitzat en part però que tot i amb això ja feia que una de les aspirants voltés per l’edifici administratiu assegurant a tort i a dret que era l’escollida.

Fonts sindicals han mostrat el profund malestar que hi ha per aquest procés, convocat el 4 de setembre, després que quedés desert el concurs previ de mobilitat interna. És més, hi ha la sensació, basada en indicis i altres elements, que el procediment podria haver estat prèviament arranjat, acordat. En tot cas, s’espera quina és la decisió de Funció Pública i algunes de les fonts consultades no descarten estudiar accions legals o posar els fets en coneixement de la fiscalia perquè analitzi si hi ha una actuació punible.

Hi hauria la seriosa sospita que un dels aspirants, qui durant dies es vanagloriava d’haver aconseguit la plaça, un càrrec de confiança al ministeri de Presidència i Economia la legislatura passada, hauria tingut accés a l’examen professional d’una anterior convocatòria

Segons les fonts consultades, el que formalment hauria portat a aturar el procés hauria estat l’incompliment del plec de bases per part dels promotors del concurs. Les condicions establien que durant la prova professional els aspirants podrien tenir accés a dos textos de forma íntegra: la Constitució i la Llei de protocol. Quan va ser el moment, només es va permetre usar un article concret de la normativa citada en segon terme. Certament, tots els candidats van tenir accés al mateix text.

Segons que ha pogut saber l’Altaveu, al concurs s’hi haurien presentat com a mínim tres candidats diferents. I més enllà de l’incompliment sobre els materials que es podien utilitzar, que és el fet objectiu que ha permès aturar el procés, hi hauria la seriosa sospita que un dels aspirants, qui durant dies es vanagloriava d’haver aconseguit la plaça, un càrrec de confiança al ministeri de Presidència i Economia la legislatura passada, hauria tingut accés a l’examen professional d’una anterior convocatòria de tècnic de Protocol.

Aquí rau un altre dels dubtes: qui va filtrar l’examen i com és que Funció Pública pràcticament no fa canvis en les proves d’una convocatòria a una altra. En fi, que aparentment de la prova professional només se n’hauria salvat la candidata a favor de qui se sospita que hi havia una presumpta predilecció perquè aconseguís la plaça. Aquesta aspirant hauria arribat a fer, totalment o en part, la segona de les proves de què constava el procés de selecció. El psicotècnic.

De moment, ha quedat tot aturat i les fonts sindicals consultades no han pogut aclarir si s’ha explicat als candidats en quina situació ha quedat el procés. Si s’anul·la totalment, si es reprèn, quines notes ha aconseguit cada aspirant… També caldrà esbrinar si hi ha hagut trampes i si, en cas que fos això, davant una eventual convocatòria, aquella persona o persones que s’hagin vist implicades en els presumptes tripijocs tenen alguna mena de sanció -com per exemple, no poder-se tornar a presentar al concurs- o no.

CLIMA ENRARIT

Tot plegat no fa res més que enrarir més encara un clima laboral no sempre bo al departament de Protocol encapçalat per Maria Marina, que també hauria participat en el procés ara en entredit. De fet, de les persones amb més experiència en el departament ben poques en queden. Alguna perquè ha mirat de canviar de departament sempre que ha pogut els darrers temps, alguna altra perquè ha agafat excedència per, de moment, poder treballar fora de l’administració, i encara en altres casos que esperen la prejubilació per poder passar pàgina.

En tot cas, hi ha expectació per comprovar i veure com queda aquest concurs per cobrir un lloc de treball corresponen al nivell IX del sistema de classificació del cos general, amb una retribució anual bruta de 29.999,72 euros, distribuïda en tretze pagues. Un lloc per al qual cal tenir la nacionalitat andorrana o bé tenir la nacionalitat espanyola, francesa o portuguesa i tenir la condició de funcionari, i exercir una activitat al si del sector públic andorrà. Requereix titulació oficial d’ensenyament superior com a mínim del nivell 6A del marc andorrà de qualificacions (MAQ) en protocol i organització d’esdeveniments. I disposar del diploma de llengua catalana de nivell B2 o superior a banda de poder acreditar també un nivell equivalent d’espanyol, francès i anglès.