De fet, el debat sobre, especialment, la publicació de la relació de crèdits tous ja s’ha donat en més d’una ocasió al Consell General, promogut tant pel grup socialdemòcrata com per la consellera general no adscrita Carine Montaner. Fins ara, el ja exministre de Finances Eric Jover ha mostrat la clara oposició governamental, tot assegurant que en tot cas, i com a molt, es publicarien els crèdits que resultessin fallits -amb prou feina aquest pas s’ha fet amb tot just una desena de casos- i que es facilitaria informació al Tribunal de Comptes.
Tot plegat ha generat i continua generant una important incredulitat, fins al punt que dins mateix de l’administració no s’entén com no es poden publicar uns llistats a partir d’uns ajuts econòmics que tenen l’aval econòmic públic. De fet, han remarcat les fonts, hi ha informes de la pròpia casa i també algun de puntual d’extern que consideren que no només és recomanable publicitar la relació de beneficiaris sinó que és preceptiu fer-ho.
Fonts governamentals, però, han assegurat que des dels dirigents polítics no hi ha cap interès per publicar dita relació, l’esmentat llistat. Més aviat el contrari. Segons algunes de les fonts concertades, un dels temors que persegueixen el cap de Govern, Xavier Espot, davant la propera contesa electoral és, justament, que la documentació que s’ha reclamat més d’una vegada en seu parlamentària acabi transcendit en plena campanya, i que això sigui un element que faci perdre moltes plomes a les forces governamentals actuals.
ERTOS DESESTIMATS
A banda dels crèdits tous, una altra tipologia d’ajuda concedida per l’administració van ser els denominats ERTOs, que tenien tant a veure amb la suspensió total temporal de la jornada de treball per raons imputables a la davallada d’activitat econòmic deguda a la pandèmia com a la reducció de dita jornada. La sala administrativa del Tribunal Superior ja ha començat a dictaminar de forma ferma més d’una i de dues resolucions per les quals obliga el Govern a concedir els ERTOs que al seu dia, en alguns casos, va desestimar.
Les decisions judicials dictades fins ara tenen a veure amb errors del tot subsanables i no sempre imputables totalment als peticionaris que la inflexibilitat de l’administració va deixar al marge. Fins i tot quan entre una convocatòria i l’altre d’ajuts hi havia algun canvi en els plecs de bases fets per la pròpia administració que podien induir a un error que la secretaria d’Estat d’Economia, per exemple, no va permetre rectificar i va desestimar els ajuts que ara la Justícia obliga a concedir.