El convenciment que s’han fet requalificacions laborals a mida causa un daltabaix a l’administració

Diversos departaments estan exigint poder veure l’estudi sobre els nivells professionals mentre els responsables polítics, amb el cap de Govern al capdavant, es mantenen en què en l’estadi actual del treball s’ha d’informar de moment els afectats

Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.
Edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu. Toni Solanelles

El treball sobre la valoració dels llocs de treball de l’administració general està comportament un veritable daltabaix. El malestar és molt evident a tots nivells i el neguit polític és, també, força notable. I això a la porta d’unes eleccions. El convenciment que s’han fet requalificacions laborals a mida està comportant que diversos departaments fins ara aliens al projecte s’estiguin involucrant de manera molt important per exigir als responsables polítics que posin sobre la taula l’estudi sobre els llocs de treball.

Els sindicats -amb el Sipaag inicialment al capdavant en solitari- han anat fent pinya. Les requalificacions laborals afecten només a l’administració general. Però això no ha tret que la mala maror s’hagi estès arreu, on s’estan exigint explicacions que, hores d’ara, el Govern continua negant-se a donar perquè es manté que en l’estadi actual no toca i tampoc és d’obligació que el comitè tècnic i de gestió participi en l’elaboració del treball.

Des del punt de vista jurídic, les diferents interpretacions que s’estan donant en relació amb la llei que regula l’esmentat comitè, la de la Funció Pública, només evidencien que aquells que deien que el ‘contraban legislatiu’ és mala cosa tenien raó

D’aquest parer s’ha mostrat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha afirmat que “estem convertint en dolenta una cosa bona”, en referència a la requalificació dels llocs de treball que considera del tot necessària. Espot ha afirmat que “un cop ho haguem comunicat a aquestes persones (els afectats) també ho compartirem amb els sindicats”. I encara hi ha afegit: “Tot arribarà i tot es farà i acabarem assolint una solució on tothom se senti còmode”.

El mandatari governamental ha receptat “calma i bons aliments” perquè, a parer d’Espot, “tot s’està exacerbant com a conseqüència” del procés electoral. El màxim responsable de l’executiu ha deixat clar que fins al juny o al juliol no s’aplicaran els canvis que ara s’estan anunciant. Però no ha volgut entrar en disquisicions jurídiques en relació amb la necessitat de compartir el projecte amb el comitè tècnic i de gestió i ha destacat que el que compta és la bona predisposició. Això sí, una vegada el treball ja està fet encara que s’hi podran presentar al·legacions.

Jurídicament, en allò que no ha volgut entrar Espot tot i ser jurista, les diferents interpretacions que s’estan donant en relació amb la llei que regula l’esmentat comitè, la de la Funció Pública, només evidencien que aquells que deien que el ‘contraban legislatiu’ és mala cosa tenien raó. De fet, fins i tot la síndica general, Roser Suñé, va alertar dels perills que comporta fer modificacions sobre modificacions legislatives, pràcticament.

Fins al punt que el reglament que desenvolupa l’esmentat comitè es va elaborar a partir de la llei original, que ha sofert canvis posteriors. Arran de les modificacions, el reglament vigent contradiu la legislació també en vigor, amb la qual cosa, per tot allò que contradigui la llei, en ser aquesta de rang superior, el reglament queda sense efecte. Un embolic en tota regla que no ajuda en res a resoldre una polèmica que cada dia que passa es gangrena més.

Els sindicats han demanat poder veure l’estudi anonimitzat, però ni així. “Aneu a saber què caram han fet”, afirmen algunes de les fonts consultades. De fet, segons altres fonts, la intenció inicial, o el que majoritàriament s’ha estat comunicat de manera verbal, han estat aquelles requalificacions a l’alça. És a dir, només s’ha informat als funcionaris als quals la revisió de les graelles laborals els comportaria un increment de nivell i de salari. Als que l’informe els és desfavorable no se’ls hauria d’haver dit res.

Però no hi hauria hagut consens entre els alts comandaments que estaven al corrent de l’estudi i alguns d’ells, per responsabilitat i honestedat respecte els seus subordinats, haurien acabant informant de tot el que hi havia. I és que en cap cas es volia que les ‘notes negatives’ transcendissin abans de les eleccions. Justament, per evitar el malestar actual i la possibilitat que el daltabaix pugui comportar conseqüències electorals.

Comentaris (17)

Trending