La decisió de comunicar els fets al ministeri públic ja estava presa quan aquest dijous el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, va fer-se l’orni en demanar-li públicament per la qüestió en una compareixença que va fer per presentar el nou espai web d’Estadística. Galabert, que és ara el màxim responsable del departament en funcions, va afirmar que s’estava analitzant la situació. Curiosament, però, aquest matí, a les 9, tant ell com la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala, han presidit una reunió amb tots els funcionaris del departament per anunciar-los el full de ruta que se seguirà.
Tot l’expedient elaborat per Funció Pública a partir de les entrevistes amb tots els treballadors, o la immensa majoria, d’Estadística i, fins i tot, altres persones que havien prestat servei amb anterioritat al departament, serà posat en coneixement de la fiscalia. És possible que el ministeri públic comenci a citar almenys alguns dels testimonis perquè es ratifiquin en les seves explicacions i, si l’organisme capitanejat per Alfons Alberca hi veu lloc, ho enviï a la Batllia perquè s’obri la corresponent investigació judicial formal.
“Es posa a disposició dels treballadors el suport necessari per fer un treball de grup, per fer pinya en un moment que es preveu complicat malgrat que la situació que més neguit generava ja hagi deixat d’existir”
A la reunió d’aquest matí també hi haurien acudit representants del gabinet jurídic governamental com tècnics de Funció Pública. Els primers per exposar la visió legal del cas que afecta Soler i els funcionaris del departament i explicar com es poden arribar a qualificar els fets des del punt de vista jurídic -encara que l'informe del gabinet formalment no tipifica res- i quins són els passos que se seguiran, alhora que quin és l’escenari que es pot obrir a partir de la comunicació que es faci a la fiscalia. El treball dels responsables de Funció Pública té més un caràcter de suport laboral i emocional.
En aquest sentit, les fonts consultades han afirmat que el que de cap manera no es vol és que el funcionariat es fracturi, que hi hagi una trencadissa interna, un desgast insuperable. “Es posa a disposició dels treballadors el suport necessari per fer un treball de grup, per fer pinya en un moment que es preveu complicat malgrat que la situació que més neguit generava ja hagi deixat d’existir”, han afirmat les fonts.
Les diverses fonts consultades han explicat que l’enquesta feta pel departament de Funció Pública ha estat molt ben feta. Mai o gairebé mai s’hauria fet un treball de les característiques del realitzat i això esdevé un element de càrrec molt important per traslladar l’afer a la fiscalia. Amb tot, les fonts consultades han admès que hi ha hagut pressions polítiques per part de determinats sectors del Govern i d’una petita parcel·la del funcionariat per mirar d’aturar la investigació sobre Joan Soler i, més encara, la comunicació del cas al ministeri públic.
Després d’un treball de setmanes, el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va destituir de manera fulminant Soler el 15 de març. Diversos funcionaris havien traslladat prèviament el seu malestar al Sindicat de personal de l’administració general (Sipaag) i, també, van formalitzar queixes davant de Funció Pública. L’organització sindical va fer costat als treballadors que ho van voler i, fins i tot, va participar com a oient a les declaracions que els treballadors van prestar com a testimonis davant els instructors de l’informe, amb la secretària d’Estat de Funció Pública Lara Vilamala al capdavant.