El cas dels ‘ascensos exprés’ evidencia que “la reclassificació funcionarial ha sigut un nyap”

Encara hi ha informes interns, com el d’intervenció general, que s’han d’acabar de dur a terme per poder fer efectiu el salt de grup funcional que té l’aval de la prefectura governamental

L'edifici administratiu de Govern.
L'edifici administratiu de Govern. Toni Solanelles

L’ascens laboral de divuit funcionaris de llarga trajectòria en l’administració general que per qüestions de servei fa temps que ocupen llocs de treball amb responsabilitats superiors a les que inicialment haurien hagut de tenir encara està pendent de confirmar-se. Com que ‘l’orde’ ve del cap d’amunt de l’edifici de Prat de la Creu ningú dubta que es tirarà endavant peti qui peti, però també és clar en l’entorn funcionarial i fins i tot, de fonts properes del principal sindicat de Govern, que tot plegat fa evident que la reclassificació de les places “ha estat un nyap des de l’inici”.

Fonts de l’administració central han assegurat que la confirmació dels salts laborals està pendent d’alguns informes interns com podria ser el d’intervenció pública. Sabedors els responsables governamentals que amb la normativa a la mà no s’està complint, i després de la negativa d’alguns departaments a fer efectiu l’ascens, s’haurien situat els salts dins del circuit ordinari de presa de decisions perquè, en certa manera, tothom qui escaigui hagi d’informar i, conseqüentment, es doni aparença de legalitat a tot plegat. La situació, les maneres de fer, han causat certa perplexitat. Hi ha divisió sobre el procés encara que les ‘ascensos’ en sí no estan mal vistos del tot.

La propera setmana avaluarà la situació la junta del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) que, per ara, segons les persones consultades, manté un silenci almenys públic sepulcral. I és que hi ha un ampli sector de la junta, han explicat fonts coneixedores del debat que hi ha en el seu interior, que “en el fons no es troba malament” perquè, al final hi ha un aspecte de “competència i responsabilitat”. Certament, han reconegut les fonts, el grup funcional B requereix uns estudis que les persones beneficiades amb l’ascens no tenen.

Una imatge de l'edifici administratiu de Govern.

Relacionat

Perplexitat a l’administració per l’‘ascens exprés’ de 18 funcionaris sense la titulació requerida

Però en base a una reclassificació laboral feta per una empresa externa (PricewaterhousCoopers) s’ha decretat, per dir-ho d’aquesta manera, que hi ha tot un seguit de places que aquelles persones que les ocupen tenen la competència necessària per poder-les ocupar i desenvolupar la tasca que s’hi realitza. La dificultat ve quan quan no es cataloguen els requisits competencials concrets ni es defineixen els paràmetres de decisió que han portat a acordar que “tu sí i un altre no”, han assegurat les fonts. I això és el que evidencia el que fa temps que se sap: “La reclassificació funcionarial ha estat un nyap des de l’inici.”

Més encara, les fonts consultades han assegurat que tot el projecte per avaluar de nou els llocs de treball de la funció pública “ha estat un despropòsit, sense cap mena de lideratge ni d’empatia des de la secretaria d’Estat de Funció Pública. I això no és d’ara, ve de fa quatre o cinc anys”, han remarcat els consultats, que han lamentat la mala organització amb què s’ha fet la revisió dels llocs de feina i la manca d’homogeneïtzació. “De tenir unes graelles salarials ben ordenades a tenir una organització ben deshomogeneïtzada. Tant et pots trobar tècnics administratius al nivell quatre com al vuit”, han conclòs les fonts.   

Comentaris

Trending