Canvi en les condicions de la gestió externalitzada de la centraleta de Govern

Espic continuarà ocupant-se del servei, però passarà a cobrar un fix anual de gairebé 546.000 euros, quan fins ara cobrava una part fixa i una altra de variable en funció del nombre de trucades que atenia, unes 240.000 anuals

El mostrador de tràmits a Govern.

Govern ha renovat el contracte de la gestió de la centraleta que gestiona les trucades que reben els diferents departaments, des de tràmits a Tributs i Fronteres. El canvi, però, no serà pas amb relació a l’empresa responsable de servei, que continuarà sent Andorrana de Serveis d’Atenció al Client, també coneguda com a Espic. La principal modificació serà en la forma de pagament, que passa a ser un fix anual, de gairebé 546.000 euros, en lloc de la fórmula actual, mensual i en funció del nombre de trucades.

Amb la finalització del 2024 també acabava el contracte vigent, que datava del juliol del 2020. Aquest també estava en mans d’Espic, societat participada a mitges entre Andorra Telecom i Avant Telecom. El concurs s’ha tancat ara i ho ha fet amb la continuïtat d’aquesta empresa. El contracte tindrà dues parts. La primera, fins a l’entrada en vigor del pressupost per a l’any vinent. La segona, en períodes anuals, renovables fins al màxim de sis que preveu la llei.

El canvi destacat en aquesta nova concessió és el que es refereix a la forma com es fixa el preu que cobrarà Espic per aquesta gestió. Ara, es marca una xifra anual concreta. Serà de 545.750 euros, lleugerament inferior als 550.000 previstos en el concurs. Fins ara, el càlcul es feia mensualment amb una quantitat fixa fins a un nombre concret de trucades (12.000 com a màxim) i després un cost concret per cadascuna que hi estigués per sobre, en funció de la franja horària.

En aquest sentit, i segons la informació continguda al concurs, els diferents serveis (la centraleta de Govern, el departament de Transformació Digital, el 150 de Tràmits i Tributs i Fronteres) suposava aproximadament unes 20.000 trucades al mes. Per tant, unes 240.000 anuals. En aquest cas, doncs, el preu unitari quedaria en 2,27 euros per cadascuna d’elles.

Aquest import no serà necessàriament fix. El concurs ja preveia que, en cas que aquesta xifra estimada variés en excés, es podria modificar el preu. Així, si la diferència no arriba al 5%, sigui negativa o positiva, no es tocarà res. Si el nombre de trucades, en canvi, cau o puja més del 5%, es preveu un increment del preu del contracte de la meitat d’aquest increment. És a dir, si l’augment és del 8%, es pagarà un 4% més. En el cas que la variació sigui superior al 20%, es fixaria un canvi de preu del 10% i, al mateix temps, empresa i Govern hauran de negociar una revisió de les clàusules.