Aval governamental a la llei que obre la porta destituir la cap de Protecció de Dades

El criteri de l’executiu no posa cap pega al text; al contrari, considera correcte que es pugui cessar la màxima responsable de l’Agència via una votació al Consell, que els inspectors siguin funcionaris i que hi hagi un control financer per part d’intervenció

La cap de l'APDA, Resma Punjabi. ALTAVEU

Cap retret i tot correcte. Així es pot resumir l’opinió que Govern ha emès sobre la proposició de llei -conjunta de totes les forces parlamentàries- que ha de servir per regular millor l’Agència de Protecció de Dades (APDA) i, sobretot, introduir la possibilitat de destituir qui sigui màxim responsable de l’entitat, en aquest moment la controvertida Resma Punjabi. Per a l’executiu, el text és adequat, ja que millora l’actual regulació i no hi posa cap pega. Ara, tot fa preveure que s’aprovarà de forma unànime a la propera sessió ordinària del parlament.

El criteri, en línies generals, avala la llei que van tramitar de forma conjunta tots els grups -Demòcrates, Ciutadans Compromesos, Concòrdia, Partit Socialdemòcrata i Andorra Endavant- així com el conseller general no adscrit Víctor Pintos, representant de Liberals. De fet, per al Govern el text no precisa cap modificació, ja que es comparteixen tots i cadascun dels punts principals.

Entre ells, el nou sistema d’elecció del cap de l’Agència -via convocatòria pública- i la possibilitat que, en determinats supòsits- el ple del Consell pugui aprovar el seu cessament. Aquí, ningú ho amaga, s’obre la porta a la possibilitat de fer fora l’actual màxima responsable, la gestió de la qual és força controvertida, amb la polèmica per l’intent d’apujar-se el salari com a darrer exemple.

El cap de Protecció de Dades podrà ser destituït amb el vot de dues terceres parts del Consell

El Govern “valora positivament el fet d'homogeneïtzar el procediment, tenint en compte el que se segueix en el cas d’altres organismes adscrits al Consell General”. També es considera “encertat precisar la titulació, les funcions, els motius de pèrdua de condició de cap o procediment per establir el règim retributiu de la persona que ocupi aquest càrrec per evitar interpretacions i donar una seguretat jurídica més gran”

Una altra de les modificacions claus de la proposició de llei és el fet de convertir els inspectors de l’APDA en funcionaris. I es veu de bon grat. “És important que les funcions inspectores estiguin reservades  al personal funcionari, ja que impliquen l’exercici d’autoritat i la participació en potestats públiques”, afirmen des de l’executiu, que també veu “positivament” que s’estableixi un procediment a seguir a l’hora de seleccionar les persones que ocupin aquest lloc.

Finalment, el Govern també avala que hi hagi un control per part d’intervenció del Consell General sobre l’Agència en tot allò que tingui incidència en les seves finances: “Aquesta previsió és adequada i es troba en línia amb la fiscalització que actualment s’efectua a altres organismes i institucions”.

En definitiva, des de l’executiu es dona ple suport a la proposició legislativa. S’entén que “millora la regulació existent” i, per tant, el criteri és favorable. Cap problema, doncs, perquè sigui aprovada.