Acció sindical per mirar d’homologar les lleis dels cossos especials a la de la Funció Pública

El recurs relacionat amb els processos de selecció de formadors penitenciaris ha evidenciat que mentre el text legal genèric dona veu i vot als sindicats en dits procediments, en el cas de les normes específiques no és així

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. SFGA

Sindicalistes penitenciaris estan treballant per tal d’aconseguir que el conjunt de la plataforma de sindicats de la Funció Pública defensin la necessitat d’homologar, com a mínim quan als drets sindicals, el que estableixen les lleis dels cossos especials amb aquella que preveu justament la de la Funció Pública, especialment d’ençà del pronunciament del Tribunal Constitucional (TC). Vaja, que el que es pretén és que les legislacions específiques de la policia, dels penitenciaris o els bombers contemplin el mateix que la norma genèrica.

Tot plegat va lligat al recurs instat pel Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) referent als processos de selecció de formadors en l’àmbit de la presó. El recurs en qüestió ha estat inadmès pel Govern en considerar extemporani. Però més enllà d’una qüestió de dates, el que va posar de relleu la resolució del consell de ministres és que en els procediments de selecció, els representants sindicals penitenciaris són mers observadors. Es debatrà si encara que fos com a espectadors, els sindicalistes van ser degudament convocats, però més enllà d’això, és evident que no tenen ni viu ni vot.

Els sindicats penitenciaris són “observadors”: ho diu la llei

I això és així, com ha justificat el Govern, perquè en el cas dels penitenciaris, com en el dels policies o els bombers, cal anar a la llei específica que regula cadascun dels cossos i, en conseqüència, també als reglaments que despleguen dites legislacions. I d’aquí es desprèn que els sindicalistes penitenciaris, en els comitès de selecció, efectivament només tenen un paper, un rol d’observadors. En canvi, la Llei de la Funció Pública, després d’una actuació del Tribunal Constitucional, dona veu i vot als sindicats en els processos esmentats.

Govern relega els sindicats penitenciaris a un rol de mers observadors en els processos de selecció

Vista aquesta diferència, les fonts sindicals consultades han explicat que s’està recollint la informació necessària, alhora que s’està fent el comparatiu adient, i es mirarà que el conjunt de sindicats integrats en la plataforma pública faci els contactes i mantingui les interlocucions necessàries per tal d’aconseguir que es modifiquin les lleis menys garantistes amb els sindicats per tal que, com en el cas de la de la Funció Pública, es reforci el paper dels sindicalistes també davant els comitès de selecció.

El menyspreu governamental encén els sindicats

Això no obstant, no vol dir que la inadmissió del recurs presentat al seu dia per l’SPA no sigui combatuda davant els organismes que s’escaigui. O, fins i tot, que s’iniciï un altre procés de reclamació per matisar certs detalls que, segons les fonts, en el primer recurs ara inadmès el consell d’administres no hauria entès prou bé o hauria interpretat d’una forma que ha anat contra els interessos dels recurrents.