L’acció judicial no va per ara en contra del comú, ni com a institució ni contra cap responsable polític. El servei de circulació depèn jeràrquicament directament de la cònsol major, Trini Marín, que a parer els querellants no estaria rebent la informació que hauria de rebre o, com a molt, en disposaria de forma esbiaixada. La querella tampoc no té res a veure, ni indirectament, amb el plet ja resolt sobre la mútua i depenent ara de la pugna que mantenen la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) i el Tribunal Constitucional (TC).
La querella no implica en cap moment ni el comú com a institució ni els seus responsables polítics -als quals no els arribaria tota la informació- ni té res a veure amb l’afer de la mútua
La querella que instrueix la batlle Azahara Cascales té a veure amb el control i assetjament que presumptament exercirien, més enllà del legal, els dos màxims comandaments del servei de circulació sobre, com a mínim, els querellants. No obstant això, les fonts consultades han assegurat que el malestar, que s’hauria començat a generar amb l’arribada al càrrec de l’actual cap de servei, va més enllà de les persones que signen la querella. Alguns dels afectats haurien preferit personar-se quan escaigui com a testimonis. També hi ha altres funcionaris del comú escaldenc que s’han prestat a explicar fets constatats i viscuts que, en aquest cas, hauria protagonitzat en la seva major part l’oficial querellat.
Les fonts consultades han explicat que dins el servei de circulació escaldenc hi ha una clara divisió. Hi ha la meitat de l’escala bàsica (d’un cos format per 48 persones) que en algun moment o altre hauria tingut problemes amb els dos comandaments principals. A banda d’aquesta vintena llarga de persones amb mal ‘feeling’ amb la cap de servei i l’oficial, hi hauria, segons les fonts, mitja dotzena més de persones que hauria deixat la feina com a producte del mateix malestar. “O plegues, o agafes la baixa o t’aguantes”, han afirmat les fonts.
Temor a represàlies
“Anar a treballar es converteix en una cosa incòmoda. Tems represàlies”, han assegurat les fonts. Sis o set dels querellants, segons els consultats, han coincidit de baixa per l’estat d’angoixa que pateixen arran de la persecució que asseguren les fonts que pateixen. Gairebé tots els signants de la querella han hagut de recórrer, en un moment o altre, a tractament mèdic pel mateix motiu. “A urgències de l’hospital hi ha metges que coneixen aquestes persones més per acudir al centre hospitalari que per veure-les al carrer, hi ha un problema de col·lectiu.”
De fet, la querella interposada el mes passat i admesa a tràmit recentment té el seu origen en una situació d’angoixa i estrès fora de lloc. Una agent estava reunida a soles en un despatx amb els dos querellats. En un moment donat de la trobada, i suposadament davant la pressió a la qual estaven sotmetent a la urbana, aquesta va patir un defalliment que va fer necessària la intervenció del SUM. I el trasllat en ambulància de l’afectada a l’hospital. Això va generar en la creació d’un grup de WhatsApp on les persones que s’hi van anar afegint van anar compartint experiències en un sentit similar al sofert per l’agent que havia patit la crisi.
Els querellants lamenten el malestar que hi ha al cos, que el manté dividit i fa anys que dura però va acabar d’esclatar l’octubre, quan una companya va haver de sortir en ambulància d’una reunió
El pitjor encara havia d’arribar. Quan l’oficial ara querellat va tenir coneixement de l’existència d’aquell grup de WhatsApp “es va tornar boig”. I les persecucions i els seguiments van passar a ser exagerats. I a partir d’aquí, les obertures d’expedients i les suspensions de sou i feina han passat a ser ordre del dia. “Coses que abans es toleraven, ara són sancionades”, afirmen les fonts, que posen un exemple. Si durant el ‘breafing’ corresponent a un agent se li atribueix el control d’una zona que vagi del carrer de la Unió a la plaça Coprínceps i en un dels seguiments habituals que fa l’oficial l’agent troba aquell qui tenia establert el límit a la plaça Coprínceps 50 metres més amunt intercanviant opinions amb el company que té assignat el control del tram superior se’l pot expedientar per abandonament de funcions.
“L’abús de poder és total” per part d’una persona, asseguren les fonts, que només pot donar ordres, perquè així ho estableix la llei, quan va d’uniforme. “Però aquest oficial pot esbroncar-te en qualsevol moment. Fins i tot estan de vacances es podia permetre el luxe de seguir un agent o esbroncar-lo pel carrer”, han assegurat les fonts. Als querellants els ha costat molt fer el pas, per múltiples motius, però asseguren les fonts que al final la única manera que han trobat per intentar parar els peus als dos comandament ha estat acudir a la Justícia. I ara esperen que la Batllia actuï en conseqüència.
Comentaris