La Confederació Empresarial (CEA) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) han enviat una carta conjunta a Govern per demanar la modificació del decret que permet l’obertura dels comerços per al dia de la Constitució. L’edicte, aprovat per l’executiu a finals de l’any passat, preveia compensar els treballadors amb dos dies de festa, un dels quals havia de ser necessàriament el dilluns 16, data en què s’obligava a no obrir a les botigues. Tant patronal com sindicat consideren més escaient que, enlloc d’aquesta jornada de tancament forçat, es doni als empleats l’opció d’escollir lliurement –amb certes limitacions- quan volen recuperar aquestes festes.
Així ho han explicat el president de la CEA, Gerard Cadena, i el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. En concret, la carta, dirigida al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, vol proposar algunes millores en les mesures adoptades, especialment pel que fa al “mecanisme compensatori” que fixa el dilluns 16 com a festa d’obligat compliment per a tots els comerços. Així, es proposa que és “més apropiat” que es doni “dos dies festius suplementaris i retribuïts que l’empleat esculli lliurement, amb un avís a l’avança de dos mesos, excloent els caps de setmana de màxima afluència turística i contemplant els mecanismes oportuns per evitar que diversos treballadors coincideixin en els dies (...) a recuperar, posant en risc la planificació adequada del treball”. Això, evidentment, a banda del salari extra que representarà treballar un festiu tan assenyalat com el de la Constitució.
Des de la CEA, Cadena ha apuntat que el decret, tal com està actualment, “pot provocar distorsions al comerç i crea problemàtiques a botigues i treballadors”. Per la seva banda, Ubach ha defensat que “no serveix de res donar dos festius i que un sigui ja aquest dilluns”. El secretari general de l’USdA ha argumentat que “la festa correspon al treballador, que evidentment tampoc ha de posar en problemes l’empresa per desenvolupar-la”. Cadena considera que “hem pactat un sistema que fa que no hi hagi distorsions”.
La carta s’ha enviat aquest dijous, tot i que totes dues entitats ja van parlar amb Gallardo, de forma informal, aprofitant la darrera reunió del Consell Econòmic i Social. De fet, totes dues s’han mostrat esperançades que, des del Govern, es faci cas a la petició. “Si patronal i sindicats ens hem posat d’acord, ho tenen més fàcil, però ho han de decidir ells”, ha apuntat Cadena, que ha remarcat que el ministre “es va comprometre a passar-ho” en la propera reunió de l’executiu.
Tant des de la CEA com des de l’USdA s’ha volgut remarcar la voluntat que l’acord per la carta sigui només un primer pas de futures enteses. “Això ha d’obrir una porta al diàleg i al consens. Nosaltres volem que les empreses funcionin perquè així també funcionin els treballadors. No hi volem posar pals a les rodes”, ha indicat Ubach, mentre que Cadena ha avançat que “esperem properament trobar nous punts d’acord amb altres temes; per exemple en el marc del consell econòmic i social, on estan representats treballadors i patronal”.
De fet, tots dos dirigents han defensat la necessitat d’apostar de forma ferma per la creació de convenis col·lectius entre empreses i empleats. “Ens interessen molt; cada sector té les seves coses que poden ser pactades amb els treballadors. Que hi hagi una representació sindical és una bona mesura”, ha manifestat Cadena, mentre que Ubach ha afirmat que “treballar per una entesa entre empresa i treballadors és positiu perquè al final això beneficia el país”, ja que, en cas de mala maror, “qui la rep és el client”.
Comentaris (4)