Com remarca l’entitat en la seva pròpia memòria de l’any passat, “els incompliments han estat solucionats” abans del 31 de desembre, però no pas amb prou diligència. És a dir, “no s’han pogut redreçar en un període inferior als sis mesos des de la data d’aplicació efectiva de les Normes Internacionals d’Informació Financera (NIIF)-UE” i en conseqüència, el regulador del sistema financer “ha considerat les esmentades infraccions com a molt greus. Aquest fet ha provocat l’inici d’un expedient sancionador amb data 15 de novembre del 2017”.
El risc concentrat en alguns dels màxims accionistes de Crèdit va suposar que l’entitat, amb les noves normatives d’aplicació, superés tot un seguit de límits establerts que incideixen directament en la ràtio de solvència del banc. L’incompliment, deixa clar la memòria del banc, no va ser perquè els accionistes i membres del consell d’administració obtinguessin “noves facilitats creditícies” per part del banc, sinó “d’una situació sobrevinguda motivada en termes generals per l’impacte que ha tingut en els fons propis del grup l’entrada en vigor a Andorra l’1 de gener de 2017 de les NIIF aprovades per la Unió Europea (UE)”.
Els enutjats creuen que de la repercussió probable de la infracció detectada pel regulador se n’haurien de fer càrrec directe aquells que van protagonitzar els incompliments
En fi, que l’INAF, com fa temps que s’està indicant i, especialment, des de l’arribada del nou director general, el madrileny Ramón López Galindo, ha aplicat de forma molt més estricta les normatives a les quals les entitats bancàries del país estan subjectes. I alguns dels accionistes que res no tenen a veure amb els incompliments que han afectat el conjunt de l’empresa no veuen bé perquè la situació d’alguns, d’uns pocs, ha d’afectar tothom.
En aquest sentit, les fonts consultades han recordat que no és de rebut que aquells accionistes la situació dels quals, segons la normativa, fes incomplir l’entitat i alhora facin part del consell d’administració que ha decidit que el conjunt de la societat empresarial hagi de proveir 900.000 euros per fer front a l’eventual sanció. “Per què no assumeixen la multa directament aquells que no complien amb el que disposen les normatives?”, es pregunten les fonts consultades.
El malestar arriba just després que la junta general d’accionistes aprovés que l’entitat no reparteixi dividends, com a mínim, ni respecte de l’exercici passat ja tancat ni, tampoc, aquest 2018. Aquesta és una altra petició-exigència formulada per l’INAF, que considera que l’entitat necessita guanyar muscle, enfortir-se. Els accionistes, doncs, ja saben, doncs, segons les fonts, que els esperen, almenys, un parell d’any complicats.
Alhora, les fonts també han deixat clar que qui pateix dificultats són els accionistes, especialment alguns dels màxims socis. I que això pot tenir alguna incidència amb el banc, sí, però que el banc va molt millor que alguns dels accionistes, que és on rau el moll de l’os del problema.
Comentaris